Как да изберем ски щеки

Как да изберем ски щеки

Щеките за ски спускане трябва да бъдат достатъчно здрави и издържливи на резки завои, но и достатъчно леки, за да може да не се изморяват ръцете ви, докато се спускате. Но как да изберем този модел щеки, който да пасне най-добре на нашата ски екипировка и да ни върши най-добра работа на пистата?

Ето няколко неща, които трябва да съблюдавате при избора на ски щеки:

Височина на щеките

Докато държите щеките, те трябва да бъдат прибрани към тялото. В магазина за ски екипировка тествайте по следния начин: обуйте вашите ски обувки и изберете онези щеки, с които при захват ръката ви образува ъгъл от 90 градуса в лакътя.

Ако ъгълът е по-малкък от 90 градуса, то пробвайте с по-ниска щека. Ако ъгълът е по-голям, значи ви трябва по-висока щека. Повечето модели щеки са на размери. Ако се окаже, че ви трябва нещо средно между два съседни размера, то заложете на по-късата щека.

Каишката

Повечето модели се изработват с гъвкава найлонова каишка, с която захващате щеката за китката на ръката. По време на завои каишката помога да задържите контрола над щеката. А ако паднете, щеките остават до вас, а не изхвърчат встрани в дълбокия сняг.

 

За да използвате правилно каишката на щеката, ръката ви трябва да мине през лентата, като палецът остава над нея. След това хващате здраво щеката с ръка. Когато изпробвате различни щеки в ски магазина не забравяйте да си сложите ски ръкавици, тъй като на практика ще карате ски със тях.

Перца за щеки

Перцата са онази част в другия край на щеката (понякога кръгла, понякога с формата на снежинка), която предпазва щеката от потъване на прекалено дълбоко в снега.

При пухкав сняг на пистата препоръчваме да използвате по-широки перца. При утъпкана писта можете да ги смените с по-малки перца. Някои модели щеки се продават с допълнително перца в различни размери, но те могат да бъдат закупени и поотделно.