Защо зимните гуми са важни?

Защо зимните гуми са важни?

Повечето шофьори са наясно, че снегът и ледът могат драстично да повлияят на безопасността на пътя. Управлението на колата, увеличаването на скоростта, както и спирането стават по-трудно, тъй като нормалните гуми имат по-малко сцепление с настилката при тези условия. Към това, не бива да се забравя, че дори и да няма сняг и лед, а само влага и дъжд на пътя – зимните условия неизменно влияят на работата на гумите, което от своя страна повишава рисковете от възникване на авария.

За щастие обаче, производителите на гуми са разработили пълна гама от изгодни зимни гуми, които са специално проектирани да паснат на пътя във зимни условия, така че да бъдете в безопасност докато шофирате или се возите в колата по време на целия зимен период.

Опасните зимни условия

Снегът и ледът представляват най-очевидната опасност за водачите и повечето шофьори съответно променят своя стил на шофиране в опит да карат по-внимателно през зимата.

Студеният и влажен път през лятото не е по-безопасен от снежната покривка, а шофьорите не полагат усилия да карат по-внимателно. Представянето на гумите значително спада от тази комбинация от условия – студентият влажен път повишава значително рисковете за безопасността на водачите.

Технология на зимните гуми

Температурата на въздуха е решаващ фактор за работата на гумите на колата. Когато температурата падне под 7° C, протекторът на нормалните (летни) гуми започва да се втвърдява, като прави сцеплението с настилката по-малко. Протекторът на зумните гуми съдържа повече естествен каучук и висококачествени силициеви съединения за намаляване до минимум на втвърдяането, като по този начин се получава допълнително сцепление и колата ще спира по-плавно и за по-късо разстояние в студени и влажни условия.

Зимните гуми имат и подобрени грайфери, с които грайферите на летните гуми не могат да се сравняват. Зимните гуми е добре да се сложат на колата през октомври и да не се сменят до март. През март месец вече температурите се повишават над критичната граница от 7° C. Смяната на летните гуми със зимни е задължителна за хората, които пътуват често, както и за професионалните шофьори, които са непрекъснато по пътищата в най-студените зимни условия рано сутрин и късно вечер.

Любопитно

Според тестове, проведени от Британската асоциация на производители на гуми, при движение с 60 mph колата, оборудвана със зимни гуми, спира с 5 метра по-малко спирачен път на мокра настилка и 5° C, което се равнява на повече от 1 кола дължина в сравнение с колата с летни гуми.

 

Всички шофьори, независимо дали времето е лошо или слънчево, трябва да сменят гумите си преди началото на зимата. Също така, трябва да се извършват редовни проверки на гумите през цялата зима, за да сте сигурни, че докато шофирате колата, гумите осигуряват максимална безопасност.